16 липня, 10:33

Ольга Ситник (Галабала) назвала недоліки сьогоднішньої виборчої системи в Україні та розповіла про політичні інсайди

Змішана пропорційно-мажоритарна виборча система, яка на даний час діє в Україні, створює умови для корупції.

Проаналізувала цю систему у своєму відеоблозі у соціальній мережі Фейсбук одна з лідерів партії «ВОЛЯ», депутат Івано-Франківської обласної ради Ольга Ситник (Галабала).

Зокрема, вона заявила, що більшість партій, які йдуть на парламентські вибори, торгують місцями у їхніх списках.

«Це відносимо до пропорційної частини. Якщо ви спитаєтесь у когось з кандидатів від деяких політичних партій: ти хто (відмінник, двієчник, трієшник чи ударник)? І він відповість, для прикладу, двієчник. То це означає, що він за своє місце у списку політичної партії заплатив 2 мільйони доларів. Якщо відмінник – 5. Це відбувається тому, що є закрита пропорційна система, де сама партія визначає, хто в її списку буде», - говорить Ольга Ситник (Галабала).

Ольга Ситник (Галабала) розповіла і про те, як відбуваються з’їзди політичних партій:

«Як правило, вони є кишеньковими. Адже ніхто з партійців не знає за кого будуть голосувати. А на з’їзді вони всі дивляться як на презентацію і ніякого голосування, насправді, немає, тому що закриті списки партій – це те, що продається і купується. Хоча є і винятки партій, де не продавались місця в списку, але їх в меншості».

Мажоритарна система також є корумпованою, говорить Ситник (Галабала):

«Якщо ви бачите «гречку» і відбувається підкуп виборців, то це само собою. Але найгірше для мажоритарника бути в парламенті. Адже фактично, він позбавлений можливості мати будь-яку позицію, яка суперечить владі. Бо люди на його окрузі чекають від нього доріг, ремонтів будинків культури, будівництва садочків. Все це потребує коштів. І, якщо у Верховній Раді ви займаєте якусь позицію проти влади, то грошей на ваші округи вам не виділять. Ви стаєте заручником цієї ситуації. Тому майже всі депутати-мажоритарники, які спочатку «засівали» свої округи, у парламенті були підконтрольними владі, виконувавши її забаганки і голосувавши так, як було потрібно».

Ольга Ситник (Галабала) каже, що питання чи ця змішана пропорційно-мажоритарна виборча система буде змінена на парламентських виборах у 2023 році є поки відкритим.

«Новий виборчий кодекс вступить у дію з 1 грудня 2023 року. А ця Верховна Рада має припинити свої повноваження на п’ятий рік, як це вказано в Конституції. По суті це буде четвертий рік повноважень, але він вважатиметься п’ятим, бо ми зараз обираємо у липні, а вибори мають бути у вересні. Це означає, що вибори у наступну Верховну Раду швидше за все будуть восени 2023 року, якщо не буде ніякого роз’яснення Конституційного суду. І новий виборчий закон ще не розпочне діяти. Спочатку також потрібно, щоб Зеленський цей закон підписав, а у його команді вже заявляють, що він був прийнятий з порушенням регламенту. Крім того, можливо, нова Верховна Рада прийме інші виборчі правила. Згодом побачимо», - говорить одна з лідерів партії «ВОЛЯ».

Відзначимо, що у своєму відеоблозі Ольга Ситник (Галабала) також провела детальний аналіз нового виборчого закону, який нещодавно був прийнятий Верховною Радою. Та роз’яснила, що ж зміниться для виборців та партій та, як визначатимуться переможці виборів.