6 листопада, 12:11

Волівець Сергій Сергієнко розповів про незаконний видобуток граніту на Віннччині. Сюжет ICTV

У місті Гнівань на Вінничині одні з найбільших покладів граніту в країні. Ще у 1998 році Гніванська міськрада передала 204 га довколишньої території у постійне користування компанії «Гніванський кар’єр», а Держгеонадра дали дозвіл на видобування граніту. У листопаді 2017 року Держгеослужба під час перевірки виявила численні порушення в роботі компанії і забрала ліцензію. Але підприємство і без дозволу працює. 



Про це йдеться у сюжеті телеканалу ICTV, який на своїй сторінці опублікував очільник вінницького осередку партії «ВОЛЯ», депутат Гніванської міськради Сергій Сергієнко.



«Останні два роки компанія видобуває надра без діючиз спецдозволів. Це теж саме, коли б будь-хто приїхав на якусь земельну ділянку і стала видобувати надра», - зазначив Сергій Сергієнко.



Він звертає увагу на акт Держгеослужби, у якому зазначено, що компанія незаконно видобуває, тобто краде приблизно 600 тис кубометрів граніту на рік. 

«Яма стала на 30 метрів більшою. Це вони ніяким чином не зможуть приховати»



Зараз кар’єр має глибину 145 метрів - це нижче водоносного горизонту, тому вода в криницях місцевих жителів пропала.

 

«З Гніванського кар’єру зливають воду в річку Південний Буг», - розповів депутат.


Граніт має підвищений радіаційний фон, вітдак і вода забраднена, біля зливостоків дозиметр зашкалює. 

«Найбільший скачок був 270 мікроренген при нормі в Україні не більше 30-ти», - розповів він. 



Згубний вплив на собі відчувають місцеві жителі, в той же час міський голова задоволений роботою компанії, бо та сплачує податки і дає робочі місця. 

Детальніше - у сюжеті: