9 вересня, 12:33

Видобуток та контрабанда бурштину: Олександр Почапський розповів, що насправді потрібно для вирішення проблеми

Видобувати бурштин можна в цілком законний і цивілізований спосіб, не завдаючи шкоди екології . Треба створити підприємцям належні умови для ведення цього бізнесу, сплати податків, подолавши тотальну корупцію і контрабанду у цій галузі.

На цьому наголосив один з лідер партиї «ВОЛЯ» Олександр Почапський на своїй сторінці у Фейсбук.

Він зауважив, що наразі президент Зеленський подав законопроект номер 2059, який передбачає збільшення штрафів і покарання за незаконний видобуток і контрабанду бурштину. Та, за його словами, він повністю не вирішить проблеми.

«Для того, щоб вирішити проблему, спочатку потрібно зрозуміти її суть, потрібно зустрічатись з людьми, які здійснюють цю діяльність - і вони вам скажуть, що хочуть платити податки, дбати про довкілля і бути поважними громадянами суспільства, а в закритому форматі пояснять, що вони більше 50% свого прибутку сплачують корупціонерам і, при цьому, переслідуються і залишаються "злочинцями". Вони надзвичайно досвідчені в своїй темі і одразу запропонують дієві механізми вирішення цієї проблематики. Такі механізми є, але неодноразові спроби до вирішення закінчувались тільки вдосконаленням корупційних схем і додатковим тиском», - пояснив Почапський

Він впевнений, що процедура і умови видобутку бурштину в України створені для того, аби монополізувати цю галузь.

«Видобуток бурштину є легальним, але сама процедура і умови неадекватні, маразматичні і тому малодієві, які створені знову ж таки стратегічно для монополії в руки "своїх людей". По-друге, міф про "надзвичайну цінність бурштину" роздутий і не заслуговує на те, щоб прирівняти бурштин до діаманту. Як тільки в Китаї сонячний камінь (так вони називають бурштин) перестане бути предметом фетішу, попит і ціна на нього впаде з подальшими наслідками в добутку і виробництві. Тому навряд чи варто робити в цьому напрямку вагомі економічні ставки», - відзначив він.

Олександр Почапський впевнений, аби побороти контрабанду бурштину, необхідно відкрити Українську біржу - щоб китайці офіційно, без ризиків могли придбати бурштин, не на Гонконгівській, а саме на Українській біржі.

 Він пояснив, як можна вирішити питання шкоди екології від видобутку бурштину.

«При бажанні, це вирішується теж в цивілізований спосіб. Компанія офіційно, за простою процедурою, отримує дозвіл і ліцензії на видобуток, з попередньою платою і штрафними санкціями щодо зобов'язань по рекультивації і компенсації завданої екологічної шкоди, в який спосіб вести видобуток визначається через економічну доцільність - лопатою, гідронамивом (помпою), екскаватором і ситом чи буровою машиною. В Польщі, до прикладу, спочатку знімають пошарово грунт, а потім може працювати як помпа, екскаватор, так і бурова машина - головне потім так само пошарово повернути грунт на місце. Звісно з компенсацією заданої шкоди деревам (посадити вдвічі більше нових). На взяту ділянку можна пустити за певну плату артілі, хай люди працюють і заробляють гроші і через Українську біржу продають», - переконаний політик.

Почапський також звернув увагу, що наразі в українському законодавстві зумисне завищена цінність бурштину.

«Дорогоцінне каміння органогенного утворення" - саме так визначена українським законодавством скам'яніла смола C40 H64 O4 природного утворення, що є органічним мінералом. В Законі України помилка, причому свідома, з подальшим стратегічним застосуванням такого визначення бурштину в діючому законі України "Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними", який чітко визначає єдині правила поведінки при роботі з коштовним камінням, зокрема, і з так званим "коштовним камінням органогенного утворення бурштином" (п.3. ст. 1). Це так розумники маразматичним ошуканством намагались побороти контрабанду, а в результаті - додатково створили корупцію в усіх силових державних органах», - додав політик.