20 грудня, 10:05

В облраді поцікавились, хто винен у заборгованості заробітньої плати медичним працівникам

Депутат Івано-Франківської обласної ради від партії «ВОЛЯ» Олег Атаманюк задав питання директору департаменту фінансів Івано-Франківської ОДА Ірині Мацькевич щодо того хто є винуватцем катастрофічної заборгованості заробітньої плати медичним працівникам.  

Під час сесії Атаманюк сказав:  

«Хто саме винен у ситуації з заборгованістю: чи це керівники установ, чи працівники державних адміністрацій. Мені, як депутату від Косівщини, болить, що в цьому краю постійно боргують виплату заробітної платні. Дайте нам конкретну відповідь».

Натомість Ірина Мацькевич відповіла, що згідно бюджетного кодексу, саме керівник установи першочергово забезпечує виплату заробітньої плати.  

«Якщо в нього немає коштів, то він повинен провести оптимізацію. Безпосередньо це є його відповідальність», - говорить Мацькевич.

Атаманюк висловив думку, що зараз важливо зрозуміти хто є відповідальним та як цю ситуацію виправити.  

«З сесії до сесії ми розглядаємо одне і те ж саме питання. Люди не отримують грошей, які вони заробили своєю чесною працею. Ми маємо знайти тих, хто є винним у цій ситуації. Бо медики пікетують районну раду, ОДА. Ірина Мацькевич сказала, що керівники бюджетних установ є відповідальними, то це означає, що, в першу чергу, потрібно йти до свого головного лікаря з питанням чому сьогодні така ситуація сталась. Ми маємо аналіз у сфері охорони здоров’я, і у нас багато працівників працюють на 0, 25 ставки, за яких ми сплачуємо податки практично в такій сумі, як і їхня заробітня плата, яку вони отримують», - каже депутат від «ВОЛІ».

Олег Атаманюк вважає, що керівники бюджетних установ, зокрема і головний лікар Косівської лікарні та керівництво департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА впродовж 2019 року не працювали належно, щоб не виникало заборгованісті по заробітній платні.

В свою чергу, голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль відзначив, що прізвищ винуватців поки назвати не може. Це, за його словами, мають зробити правоохоронні органи.  

«50 мільйонів гривень ми використали з цьогорічного бюджету для погашення боргу минулого 2018 року. Це та частина, якої нам не хватає вже цього року. Погоджуюсь з вами, що нам треба це чарівне коло розірвати, але, коли звучать звинувачення у сторону Уряду, доповідаю, що у гірських територіях сусідніх областей райони, які знаходяться поруч з нашими, заборгованості нема. Тільки в наших гірських районах. Тому питання, як ведеться управління саме в нашому регіоні», - сказав Шмигаль.