25 вересня, 10:59

Ольга Ситник проаналізувала нові закони, які змінюють правила роботи державних інституцій

Закони, ухвалені Радою 18-20 вересня повністю підпорядковують держслужбу Уряду, а також концентрують владу в руках Генпрокурора. Це політизує державні інституції, втім, як тимчасова міра, це має сенс для швидкого оновлення влади. 

На цьому наголосила одна з лідерів партії «ВОЛЯ» Ольга Ситнику своєму блозі на ютуб-каналі.

Один із скандальних законів, за словами Ситник, №1066 - про перезавантаження влади.  

«Попередня реформа держслужби намагалась її деполітизувати, певні посади передбачали конкурсний відбір. Нові правила роботи державної служби роблять її підпорядкованою Уряду. Якщо подумати про те, що сьогодні навіть секретарка в міністерстві отримує доплату аби надавати якусь інформацію і про те, що потрібно швидко перезавантажити владу, то така реформа як тимчасова міра має сенс», - переконана політикиня.  

Ситник розповіла, що згідно з законом, комісія, які здійснює відбір держслужбовців на посади категорії А і Б (керівники центральних органів виконавчої влади, заступники, керівники департаментів) стає підконтрольною Кабміну.  

«Комісія пропонує Кабміну для призначення не одну кандидатуру, а до 5-ти в порядку рейгтингу. Коли Кабмін приймає рішення найняти службовця на роботу, то з ним укладається контракт до 3 років, в якому також прописується те, що він має досягти за цей час», - пояснила вона.  

Вона додала, що згідно з новими законом стає простіше звільняти держслужбовців – це буде можливо зробити навіть коли вони у відпустці чи на лікарняному. 

Схожий закон № 1032, який передбачає нові правила роботи прокуратури, які повністю концентрують владу в руках Генпрокурора.  

«Якщо колись було так зване прокурорське самоврядування, яке хвалили європейці, зараз все буде підпорядковано Генпрокурору. Генпрокурору повертають юридичну освіту, саму прокуратуру перейменовують в Офіс прокурора, а військову прокуратуру скасовують. Генпрпокурор має право ліквідовувати, реорганізовувати окружні, міські прокуратури. Крім того буде зменшена кількість прокурорів – з 15 до 10 тисяч, та зарплату їм підвищать. Прокурори буду заново переобиратися до Офісу прокурора, переатестовуватись, крім прокурорів САП», - пояснила Ситник.

Також був прийнятий закон №1025, який розвантажує діяльність Антикорупційного суду.

«Наразі приблизно 3,5 тисяч корупційних справ, і Антикорупційний суд, який нещодавно запрацював не справлятименться з ними. Новий закон це регулю» 

Згідно з законом №1090 Президент розробляє План оборони України, який координує роботу усіх гілок влади при воєнному вторгнені

«В плані має бути скоординована робота всіх органів, і військових, і місцевого самоврядування, і цивільної оборони у випадку здійснення військової агресії. Зараз всі працюють по-своєму, у випадку агресії ніхто не знає куди бігли, тому це важливий закон», - відзначила вона.