8 серпня, 09:45

Ольга Ситник (Галабала) пояснила, чому не варто боятись монокоаліції Зеленського

Аби сформувати коаліцію різні партії і олігархи, що стоять з ними йшли на договорняки та ділили між собою галузі впливу. Монокоаліція, яку отримала Слуга народу - це шанс безкровно поміняти політичну систему та призначити на посади справді незалежних людей. 

Про це заявила Ольга Ситник (Галабала) у своєму відеоблозі на ютуб-каналі. 

Вона зауважила, що вперше в історії України партія Президента отримала більшість у Верховній Раді та сформує монокоаліцію.

«Конституція України передбачає, що для того, щоб Парламент міг функціонувати, сформувати Уряд і призначити міністрів, має бути сформована коаліція депутатських фракцій з більше як 226 депутатів. Також, у Конституції є норма, згідно з якою, якщо партія має більшість у Парламенті - вона і коаліцією. У Слуги народу немає потреби формувати коаліцію з іншими фракціями. Спочатку вони пропонували Вакарчуку, але він захотів прем’єрську посаду, в дечому підтискали американці, щоб не було монокоаліції, але все виходиться, що скоріше всього ніхто ні з ким і не домовиться», - поянила політик.

За її словами така концентрація влади в руках однієї політсили може спрацювати, якщо вони будуть використовувати свою монокоаліцію для того, щоб поміняти систему. 

«Відбулися вибори і кожен отримав свій «кусочок пирога». Як правило за кожною партією монолітно стояли групи олігархів. Після виборів олігархи розпочинали договорняки, аби сформувати коаліцію. Наприклад Ахметов казав, що у нього є ТЕСи і йому потрібно віддати НКРЕКП, далі йшов розподіл міністерств по квотах, не тільки ділились квоти міністрів, але й заступників, особливо в силових органах. Через такий квотовий дерибан, вся система була спрямована на те, аби ставити своїх люди і обслуговувати свої бізнес інтереси», - наголосила Ольга Ситник.

Вона зауважила, якщо б зараз Слузі народу довелось домовлятись з якимись партіями і формувати з ними коаліцію, то їм довелось б поступатись цілими галузями економіки і призначати туди людей, які захищатимуть чиїсь приватні інтереси, а не інтереси країни.

«Зараз вони можуть сміливо сказати всім «до побачення» і формувати все з незалежних людей. Я маю сподівання, що вони це можуть зробити. Те, що ми маємо монокоаліцію - це революція тільки електоральна, коли засобом революції став бюлетень. Революція відбувається тоді, коли настають зміни, за які вона бореться. Поки що у нас жодна революція до кінця не доведена, люди завжди створюють шанс для політиків, а політики його марнують. Тому, монокоаліція - це ще один черговий шанс безкровно поміняти політичну систему. Без монокоаліції, цей шанс був би мізерний, сподваюсь його належно використають», - впевнена політик.