21 лютого, 10:01

Олег Атаманюк: «Міністерство охорони здоров’я не чує лікарів. Така політика приведе до катастрофи»

Реформувати охорону здоров’я потрібно. Але той спосіб, яким це намагаються зробити зараз є катастрофічним.

Про це заявив депутат Івано-Франківської обласної ради від партії «ВОЛЯ», лікар-хірург Олег Атаманюк на сьогоднішній сесії під час розгляду питання про звернення щодо проведення медичної реформи в закладаї охорони здоров’я вторинного та третинного рівнів.

«Ця ситуація приведе до знищення охорони здоров’я. Вже сьогодні під загрозою залишаються ціла низка напрямків, які з 1 квітня будуть позбавлені умов для існування. Під загрозою залишаються фтізіатрична, дерматовенерологічна та психіатрична служба. І лікарі цих напрямки б’ють на сполох. Але, на превеликий жаль, їх не чують. Ми маємо реалізацію першого етапу первинної реформи. Так, там є низка проблем. Але нас, коли ми намагались донести інформацію до попереднього Уряду, зокрема, до колишнього міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, нас чули. Ми говорили про особливості наших гірських територій і нас чули», - сказав Олег Атаманюк.

Депутат навів приклад катастрофи у впровадженні реформи:

«Позбавленими здійснювати свою лікарську діяльність з 1 квітня залишились близько 14 тисяч працівників вищих медичних навчальних закладів. Тобто в переважній більшості це професори, доценти, які є топовими фахівцями у цій галузі. З 1 квітня вони позбавлені прав оперувати, лікувати чи надавати допомогу громадянам. Ректори б’ють на сполох, намагаються достукатись до міністерства. Але їх не чують».

Олег Атаманюк вважає, що галузь охорони здоров’я планомірно знищують.

«Єдине, що тішить, це позовчорашня заява президента Зеленського в Борисполі. Що все-таки треба зібрати фахівців охорони здоров’я і проаналізувати успішність першого етапу реформи і вже після цього приймати рішення чи даватимемо старт вторинному рівні. Тому актуальність нашого сьогоднішнього звернення в контексті цього є вкрай важлива».