11 червня, 16:49

На Вінниччині за позовом депутата ВОЛІ суд змусив СБУ розпочати слідчі дії щодо незаконного видобутку граніту

Вінницький міський суд задовольнив скарги координатора ВОЛІ Вінницької області, депутата Гніванської міської ради Сергія Сергієнка щодо бездіяльності обласного управління СБУ. Йдеться про фактичну відмову внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення по двох заявах Сергієнка. Ще в травні 2019 року Сергій Сергієнко подав заяву про злочин вчинений групою осіб. Зокрема, йшлося про можливу змову голови ВАТ «Гніванський кар’єр» Віктора Берещука, міського голови Гнівані Володимира Кулешова, прокурора Вінницької області Соколового В’ячеслава та начальника Гніванського відділення поліції Володимира Василика з метою отримання прибутку від незаконного видобутку граніту. Друга заява стосувалась збитків державі, які спричинив своїми діями голова ВАТ ««Гніванський кар’єр» Віктор Берещук. За попередніми підрахунками, сума завданих державі збитків складає 8 мільйонів гривень. 

«Я не одноразово складав заяву про злочин у нашу міську поліцію, проте не отримав жодного результату. Це при тому, що підприємство не сплачує відповідних податків у державну казну та не робить внесків на розвиток місцевої громади. Якщо надра, які належать народові України, можуть так безсовісно розграбовуватися ділками, це навряд відбувається без відома наших посадовців. Тому я був змушений скласти дві заяви про злочин: щодо змови всіх зацікавлених сторін та ще одну – щодо збитку державі, яке вчинило керівництво кар’єру своїми діями у надвеликих розмірах», - розповів Сергієнко. 

Зазначимо, що факт незаконного видобутку граніту, без жодних дозвільних документів, було підтверджено у ході аудиту підприємства представниками Державної служби геології та надр України. Саме ця організація зупинила дію дозволу на користування надрами, у зв’язку з порушенням підприємством законодавства, ще 1 листопада 2017 року. Попри це, ВАТ «Гніванський кар’єр» тільки за VI квартал 2017 року та I квартал 2018-го незаконно видобув понад 500 тисяч тонн корисних копалин. 




Однак, попри надані докази, обласне управління СБУ не вчинило жодних дій і лише через 10 днів надало відповідь про передачу цих справ до Вінницької прокуратури, яку очолює один з фігурантів справи – Соколовий. 

«Це нонсенс і подвійне порушення збоку СБУ кримінально-процесуального кодексу. По-перше, перевищено встановлені законом терміни відповіді, а по-друге, передавати ці справи прокуратурі, це фактично покривати ймовірний злочин! Адже зрозуміло, що прокуратура не може розслідувати справу, де фігурує її очільник», - обурився Сергієнко. 

Тож останнє слово у цій справі мав сказати Вінницький міський суд, який частково задовольнив позив Сергія Сергієнка.