18 листопада, 10:44

Ми щодня втрачаємо працівників: Олег Атаманюк розповів про наслідки заборгованості зарплатні медикам

Проблеми із виплатою зарплатні призвели до того, що в Україні катастрофічний відтік медичного персоналу.

Про це заявив депутат Івано-Франківської обласної ради від партії «ВОЛЯ», лікар-хірург Олег Атаманюк на сесії облради 15 листопада.  

«Охорона здоров'я - це не тільки лікарі. Зараз, уже ця ситуація із зарлатою призвела до того, що у нас є серйозні проблеми з молодшим та середнім медичним персоналом. У лікувальних установах області колосальний брак медсестер та санітарок, оскільки люди неготові працювати за мізерні кошти, які ще і не виплачують», - говорить Атаманюк.  

На його думку, однією із причин такої ситуації яка склалась в Івано-Франківські області впродовж останніх років є недолуге керівництво Департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА. «Оскільки в сусідніх областях немає такої критичної ситуації із заробітньою платнею, де керівники департаментів ефективно та фахово працюють для уникнення виникнення проблем із зарплатою для працівників галузі охорони здоров’я», - говорить Атаманюк. 

Він також розповів, що минулого тижня був з робочою поїздкою у Польщі.  

«На сьогодні, їм бракує 68 тисяч лікарів і міністерство з сеймом активно обговорюють питання, що з наступного року для країн поза ЄС, потенційно й для України, буде лібералізовано та спрощено нострифікацію медичних дипломів. Це призведе до того, що нам нікого скорочувати не треба буде, наші лікарі масово поїдуть працювати до західних наших сусідів і у нас не буде кому лікувати людей.

Тому, якщо питання із заборгованістю не вирішиться в цьому році, то в наступному ми матимемо катастрофічну ситуацію», - сказав Атаманюк.