6 лютого, 14:37

Депутатки Надвірнянської районної ради хочуть створити міжфракційне об’єднання з гендерних питань «Рівні можливості»

З метою покращення становища жінок і чоловіків у суспільстві, активізації діалогу щодо забезпечення рівності в різних сферах суспільно-політичного життя депутатки Надвірнянської районної ради мають намір створити міжфракційну групу.

З цього приводу вони зустрілись з представниками NDІ, координаторами програми DOBRE. 

Експерти відзначають, що гендерними питаннями варто займатись, адже це соціальні відносини між жінками і чоловіками. Необхідна гармонізація та рівне представництво у радах. 

Метою міжфракційного об'єднання з гендерних питань є: 

- покращення становища жінок і чоловіків у суспільстві;

- активізація діалогу з неурядовими та громадськими організаціями, що працюють у сфері політики рівних можливостей;

- надання політиці рівних можливостей цілеспрямованості та системності.

Голова фракції «ВОЛЯ» у Надвірнянській районній раді Тетяна Пришляк Таня Пришляк каже, що попри гендерну квоту для політичних партій на минулих виборах, жінок-депутатів в місцевих радах дуже мало.  

«Прийнято вважати, що політикою мають займатись чоловіки, а жінкам відведена роль мами-домогосподарки. Сьогодні ці стереотипи змінюються, оскільки жінки успішно займаються бізнесом, є ефективними керівниками. І все це поєднують з вихованням дітей та побутом.  

Чому за статистикою в нас жінок більше, а от рішення в місцевих радах приймають чоловіки? І чи приймаються рішення з огляду на гендерність? На ці питання мене наштовхнула співпраця та спілкування з експертами NDІ», - говорить Тетяна Пришляк.

Депутатка також відзначає, що всупереч партіархальним уявленням, українська жінка впевнено здобуває своє місце під сонцем та не боїться йти в політику: 

«Наші іноземні партнери і різні програми готові простягнути руку організаційної, фінансової допомоги українським жінкам. Саме вони сьогодні створюють рівні можливості для всіх, активно працюють над створенням міжфракційних об’єднань у радах різного рівня. Для прикладу, в Івано-Франківській області такі об’єднання та програми діють виключно в ОТГ, ми будемо першими серед районних рад».