30 жовтня, 18:00

Депутатка "ВОЛІ" з активістами взялись з'ясовувати, чому масово гине рибе в річці Уж

Жителі села Немирівка, що на Коростенщині, б'ють на сполох через масовий мор риби в річці Уж.

Про це журналістам "СтопКору" розповіла депутатка Коростенської міськради Леся Грищенко. 

На тілах рибин помітні криваві плями. Потруєна риба вкриває берег і дно річки, та, що ще не здохла, ледь дихає, її можна без жодних зусиль взяти до рук. На тілах заморених рибин помітні криваві плями. За словами пані Лесі, лише на тому місці, де спостерігали активісти, рибин щонайменше кілька десятків, і так по усьому берегу.

Десятки отруєних рибин вкривають берег і дно річки. Селяни підозрюють: причина такого масового отруєння – скинуті у річку невідомі відходи. Але хто саме винен у забрудненні води та отруєнні такої кількості риби – поки що невідомо.

"Це можуть бути об'єкти, розташовані вище за течією, у нас їх тут вистачає. Це і завод МДФ, і завод з вироблення косметичних засобів. Можуть бути коростенські очисні споруди та навіть наша лікарня", – розповідає депутатка.

Активісти викликали поліцію та зателефонували на гарячу лінію Держрибінспекції, фахівці з якої прибули на місце за кілька годин. 

"За підрахунками спеціалістів на момент обстеження вже загинуло більше 50 тисяч штук риби - і це на 4-5-й день після початку мору! Загибла риба - це маркер. Якщо отруйні речовини потрапили у річку, то вони так само могли потрапити і в колодязі мешканців, і у повітря, яким ми дихаємо. Це вже не вперше - факт безсумнівний. Але хто відповість за те, що здоров'я та життя коростенців постійно піддається небезпеці? Хто той "герой", який безкарно знищує усе живе навколо? Хто ті "герої", що дозволяють (читай: спонукають) це знищення? Питання риторичні, а життя невпинно наближається до кінця...", - написала на своїй сторінці у Фейсбуе Леся Грищенко.