6 лютого, 12:45

Депутат облради від «ВОЛІ» Андрій Марійчин висловив зауваження щодо Перспективного плану створення громад

Процес створення громад має бути логічним і правильним. Базуватись на їх спроможності та створювати конкурентне середовище для розвитку.

Про це заявив від партії «ВОЛЯ» Андрій Марійчин під час комісії облради, де розглядалось питання щодо Стратегії розвитку Івано-Франківської області на 2021-2027 роки.

«Я ніяк не можу для себе зрозуміти, яким чином має розвиватись держава і, в тому числі, наша область, враховуючи те, що в нас є по питаннях ОТГ. Той закон, який ми зараз маємо, є досить недолугий, бо створюються маленькі громади, які є багаті, а великі – бідні, або навпаки. Я вважаю, що так не може будуватись державний устрій. Ми маємо прийти до логічних і правильних дій. Громади мають бути приблизно однакові по територіях, фінансах та населенню. І таким чином розвиватись, щоб було конкурентне середовище між ними», - сказав Марійчин.

В свою чергу, перший заступник голови Івано-Франківської ОДА Марія Савка відповіла:

«Як і в цілому демократичному світі, реформа децентралізації у нас була спрямована на добровільність. Саме за цим принципом формувались громади. Створювались і спроможні, і неспроможні. Зараз підходить до завершення формування Перспективного плану. На початку він формувався за участі обласної ради і всі депутати могли брати в цьому участь. Перспективний план був затверджений обласною радою в 2015 році. Поряд з тим до нього вносились корективи. Зараз Міністерство розвитку громад і територій вже провело два слухання областей на рахунок остаточного Перспективного плану. Бо на якомусь етапі добровільність має закінчитись, натомість має бути адміністративна реформа. Якщо протягом певного часу деякі громади покажуть свою нежиттєдіяльність, то, без сумніву, життя вставить свої корективи і вони доєднаються до тих громад, які спроможні і будуть спільно господарювати».