10 грудня, 11:02

Антикризовий менеджер на 300 днів: Андрій Гунда розповів про виклики та завдання, які стоятимуть перед новим головою Пасічнянської ОТГ

Створення в апараті майбутньої громади підрозділу для написання проектів для залучення коштів Європейського Союзу, вирішення проблеми із садочками, налагодження ситуації з вивезенням сміття, створення ЦНАПу, продовження газифікації сіл та будівництво амбулаторій – основні завдання, які перед собою поставить Андрій Гунда на посаді голови Пасічнянської ОТГ.

Про це він розповів під час зустрічі з людьми у селищі Битків.

Адрій Гунда зазначив, що прийняв рішення балотуватись на посаду голови Пасічнянської ОТГ, тому що готовий взяти відповідальність за добробут громади: 

«Люди, які тут живуть, варті того, щоб їздити дорогами з суцільним асфальтним покриттям, навчатись в добудованих і належно оснащених школах, бачити чисті узбіччя і береги річок, ходити в дитячі садочки в своїй громаді, займатися спортом, розвивати свої здібності, отримувати належну первинну медичну допомогу».

Андрій Гунда також відмітив, що прагне розвитку сіл майбутньої ОТГ: 

«Пасічної, як центру громади, звідки мій дідусь по маминій лінії. Добробуту селища Битків, де я народився та виріс, звідки мій батько, дідусь, прадід, а прапрадід на початку ХХ століття був навіть тут війтом. Благополуччя села Пнів, де я проживаю, де живуть друзі, родичі, колеги та однодумці».

На його думку, голова Пасічнянської територіальної громади буде «як антикризовий менеджер»  

«Його обирають терміном на 300 днів. Він стикнеться з тим, що потрібно буде якомога швидко налагодити роботу апарату громади. Моя пропозиція: всі працівники мають бути з кожного населеного пункту на рівних умовах».

Наступне завдання для Андрія Гунди на посаді голови ОТГ - створення ЦНАПу.  

«Логічно, щоб він був у географічному центру. На даний момент, це Битківський поворот. Існують певні домовленості про те, що будівлі, які зараз знаходяться та пустують будуть передані на баланс майбутньої ОТГ. З утворенням територіальної громади приміщення Пнівської сільської ради також можна використати в якості приміщення для ЦНАПу. Це також може бути логічно і географічно вигідно для всіх громад. У кожному населеному пункті можна також створити віддалене робоче місце ЦНАПу», - говорить Андрій Гунда.

Кандидат на голову Пасічнянської ОТГ розповів і про проблеми з вивезенням сміття, які на даний час є у Биткові, Пньові і Пасічній: 

«У цих селах немає сміттєвоза. Є тільки контейнери, які були залучені завдяки моїй співпраці з депутататами обласної ради. Вони простоюють останні два роки в зв’язку з тим, що немає сміттєвоза. Тому мною вже в цьому році було ініційовано запит спільно з районною державною адміністрацією щодо виділення з екологічного фонду обласного бюджету коштів на придбання сміттєвоза. На даний момент, мені вдалось залучити 400 тисяч. Сам сміттєвоз коштує 1 млн 800 тис. Співфінансовуючи в майбутньому ОТГ, цього року можна до липня купити цей сміттєвоз, поставити баки в кожному з населених пунктів. У Пньові є їх 14, в Биткові – 14, в Пасічній – близько 20. І, таким чином, налагодити співпрацю стосовно вивозу сміття».

Андрій Гунда також поділився планами щодо газифікації сіл Білозорина та Мозолівка: 

«Вона проведена близько на 50 % центральний газопровід в Білозорині і завмерла. В найближчі 300 днів непотрібно малювати міфічні гори, що все вдасться зробити, але потрібно осучаснити документацію. А вже на наступний рік діючий голова буде займатися газифікацією всіх населених пунктів і втому числі цих двох сіл».

Розповів і про те, як вирішити проблему з садочками в Пасічнянській ОТГ: 

«В зв’язку з тим, що буде звільнено приміщення Битківської селищної ради, логічно було б протягом цього року до початку навчального закласти кошти при формуванні наступного бюджету та передбачити й обладнати це приміщення в садочок».

Андрій Гунда також запропонував в майбутній громаді створити відділ з 3-4 людей, які кожного дня займатимуться написанням міжнародних проектів:  

«Пнів має хороший досвід. Ми останніх 3 роки пишемо не багато, але на волонтерських засадах спільно з сільським головою взяли участь у двох міжнародних проектах. Перший ми виграли, але в зв’язку з тим, що, згідно з умов проекту, надається допомога в тій країні, де ведуться військові дії, фінансова допомога нам, на даний момент, заморожена. Минулого тижня ми виграли в Пньові спільний проект «Україна-Румунія» і нам на наступний рік дл його реалізації щодо збереження Пнівського замку будуть передані кошти з Європейського Союзу».

Таким чином, вважає Андрій Гунда, пишучи міжнародні проекти, в громаду можна залучати кошти з Європейського Союзу. Адже бюджету майбутньої ОТГ, за його словами, не буде достатньо для вирішення усіх проблем.  

Є ініціатива у кандидата на голову ОТГ і щодо здійснення відеоспостереження у всіх населених пунктах. На його думку, це потрібно для того, щоб знизити рівень злочинності.

Окрім того, для села Битків потрібно завершити реконструкцію стадіону та відновлення діяльності футбольної команди.

Андрій Гунда розповів і про те, як в громаду можна буде залучати основні доходи від продажу паливо-мастильних матеріалів:  

«Надвірна має дуже хороший досвід. В зв’язку з тим, що кожен з нас заправляється в Надвірній, то і акцизний збір по заправках іде в їхню казну. Логічно би було на Битківському повороті залучити інвестора і побудувати заправку. Це сприятиме надходженю коштів у наш бюджет. Адже з кожної літри палива буде близько 6-7 гривень акцизного податку, який буде йти в наші населені пункти».

Під час зустрічі з мешканцями Биткова Андрій Гунда торкнувся питання щодо графіку руху автобусів.  

«12 грудня о 9 годині кожен із голів усіх об’єднаних сіл та депутатів запрошуються на нараду стосовно вирішення даного питання. В зв’язку з тим прийнятий графік руху не всіх задовольняє. Мною, як депутатом районної ради, ведеться активна робота щодо цього. Щоб до кінця цього року ми поставили крапку в питанні щодо того, як мають їхати автобуси, в тій чи іншій годині. Та чи потрібно додавати інші рейси».  

Кандидат на голову Пасічнянської ОТГ розповів і про плани у сфері медицини:  

«Ми з майбутніми депутатами вирішуватимемо найболючіші питання, тому прикладемо зусиль, щоб зберегти існуючу освітню галузь та розвивати медицину. Здійснити будівництво амбулаторій в Пньові, Биткові і на перспективу в Пасічній».

Андрій Гунда каже, що доклав до створення Пасічнянської ОТГ чимало зусиль і надалі хоче дбати про благо цієї громади.

Відзначимо, що вибори голови та депутатів Пасічнянської ОТГ відбудуться 22 грудня.