19 грудня, 13:19

Андрій Гунда: «Я знаю, як зробити Пасічнянську ОТГ успішною і готовий докласти до цього максимум зусиль»

Один із ініціаторів створення та кандидат на голову Пасічнянської ОТГ Андрій Гунда готовий взяти на себе відповідальність за розвиток цієї громади.

Майбутній очільник ОТГ буде антикризовим менеджером, перед яким стоятимуть багато складних викликів та завдань. Однак, за підтримки депутатського корпусу, жителів сіл Пасічна, Пнів та Битків, йому вдасться зробити нову громаду успішною і прогресивною, переконаний Гунда

Розкажіть коротко про себе та чому вирішили балотуватись на посаду голови Пасічнянської ОТГ.

Мені 30 років. Народився в селі Пнів, де й у 2006 році закінчив з відзнакою школу. В 2011 отримав диплом юриста. Опісля вступив на аспірантуру, захистив дисертаційну роботу та здобув науковий ступінь.

Попри свій молодий вік, маю досвід роботи у місцевому самоврядуванні, зокрема, депутатом Надвірнянської районної ради та радником з питань економічного розвитку в міжнародному проекті «Мери за економічне зростання». 

Люблю спорт, обожнюю футбол. На даний час, я є президентом футбольної команди «Фортуна», головою контрольно-дисциплінарного комітету районної федерації футболу.

Якщо стану головою ОТГ, то велику увагу приділятиму саме розвиткуу спорту та пропаганді здорового способу життя. Для цього готовий докладати максимум зусиль та часу, щоб створити необхідні умови для виховання фізично здорового покоління.

Від початку проведення децентралізації я ініціював створення Пасічнянської громади саме в такому форматі, в якому вона є зараз. Я палкий прихильник цього об’єднання. Попри величезний спротив, спільно з однодумцями ми таки домоголися створення цієї громади. Як юрист я займався підготовкою усіх необхідних документів, був учасником величезної кількості нарад, слухань, обговорень. І сьогодні, на порозі створення цієї ОТГ, усвідомлюю, що ми маємо дбати про добробут усіх сіл, які входитимуть до її складу. Адже ці громади між собою пов’язані не тільки територіально, а й історично, економічно, та ментально. От, для прикладу, коріння моєї родини пов’язане з усіма селами - з Пасічної, як центру громади, родом мій дідусь по маминій лінії, з селища Битків мій батько, дідусь, а прапрадід на початку ХХ століття був тут навіть війтом. У селі Пнів я зараз проживаю, тут мої друзі, родичі, колеги та однодумці. 

Сьогодні ці села отримали шанс на позитивні зміни! Ми маємо можливість особисто вплинути на те, щоб жити в одній із кращих та найзаможніших громад України.

Які основні проекти та заходи вдалось реалізувати?

Підготував стратегію розвитку села Пнів на 2019-2020 роки в рамках проекту «Мери за економічне зростання», яка визнана цим проектом однією з найкращих в Україні. Залучив протягом 2015-2019 рр. кошти з обласного бюджету для закладів освіти та культури, ремонту доріг, берегоукріплення та благоустрою громад в результаті співпраці з депутатом обласної ради Ольгою Федишиною та іншими депутатами.

Спільно із депутатським корпусом Пнівської сільської ради та сільським головою працював над будівництвом міні-футбольних майданчиків в селі Пнів та Білозорина. Організував та провів велику кількість спортивних та культурно-пізнавальних заходів (турнірів Що?Де?Коли?, баскетбольних турнірів, футбольних чемпіонатів, кінопоказів). Виграв 55 справ в Європейському суді з прав людини.

Також надавав допомогу учасникам АТО щодо підготовки документів, які, згідно з законодавством, необхідні для отримання ними земельних ділянок та житла.

Разом з друзями нам вдалось спорудити найбільший в Надвірнянському районі кам’яний тризуб біля гори Пецига.

Окрім того, підготував грантовий проект для збереження історичної спадщини фортеці Пнів з метою розвитку туризму в рамках операційної програми «Румунія-Україна 2014 – 2020».

Основні життєві принципи, на яких Ви будуєте свою діяльність. 

Чесність. Людяність. Відкритість. Відповідальність.

Першочергові завдання, які Ви перед собою поставите на посаді голови Пасічнянської ОТГ? 

Я знаю, що голові Пасічнянської ОТГ буде дуже нелегко. Він буде, свого роду, як антикризовий менеджер. Його оберуть терміном на 300 днів, а це дуже мало часу. Тому якомога швидше треба буде налагодити роботу апарату громади. Моя пропозиція: всі працівники мають бути з кожного населеного пункту на рівних умовах.

Потрібно буде також створити ЦНАП. Логічно, щоб він був у географічному центрі. На цей час це Битківський поворот. У кожному населеному пункті можна також створити віддалене робоче місце ЦНАПу.

На даний час у Биткові, Пневі і Пасічній є проблеми з вивезенням сміття. У цих селах немає сміттєвоза. Є тільки контейнери, які були залучені завдяки моїй співпраці з депутатами обласної ради. Вони простоюють останні два роки в зв’язку з тим, що немає сміттєвоза. Тому мною вже в цьому році було ініційовано запит спільно з районною державною адміністрацією щодо виділення з екологічного фонду обласного бюджету коштів на придбання сміттєвоза. На цей час мені вдалось залучити 400 тисяч. Сам сміттєвоз коштує 1 млн 800 тис. Співфінансовуючи в майбутньому ОТГ, цього року можна до липня купити цей сміттєвоз, поставити баки в кожному з населених пунктів. У Пневі є їх 14, в Биткові – 14, в Пасічній – близько 20. І, таким чином, зможемо налагодити співпрацю стосовно вивозу сміття.

Необхідно також виробити нову технічну документацію для газифікації сіл Білозорина, Мозолівка та інших не газифікованих вулиць. В найближчі 300 днів не потрібно малювати міфічні гори, що все вдасться зробити, але потрібно осучаснити документацію. А вже на наступний рік діючий голова буде займатися газифікацією всіх населених пунктів, і в тому числі цих двох сіл.

У майбутній громаді варто створити відділ з 3-4 людей, які кожного дня займатимуться написанням міжнародних проєктів. Таким чином, можна буде залучати кошти з Європейського Союзу. Адже бюджету майбутньої ОТГ не буде достатньо для вирішення усіх проблем. Пнів має хороший досвід щодо проектів. Ми останніх 3 роки пишемо не багато, але на волонтерських засадах, спільно з сільським головою взяли участь у двох міжнародних проєктах і їх виграли.

В громаду також можна буде залучати основні доходи від продажу паливо-мастильних матеріалів. Надвірна має дуже хороший досвід щодо цього. В зв’язку з тим, що кожен з нас заправляється в Надвірній, то і акцизний збір по заправках іде в їхню казну. Логічно би було на Битківському повороті залучити інвестора і побудувати заправку. Це сприятиме надходженю коштів у наш бюджет. Адже з кожного літра палива буде близько 6-7 гривень акцизного податку, який буде йти в наші населені пункти.

Що плануєте зробити для дітей та молоді?

Започаткувати навчальну секцію на базі шкіл громади «Мовного центру», де діти зможуть безкоштовно вивчати іноземні мови. Сприяти розвитку спорту (футбольних (в т.ч. відновлення команди в селищі Битків), волейбольних та баскетбольних команд, легкої атлетики, тенісу, шахів тощо).

Важливо також підтримувати художню самодіяльність. Зокрема, в мене є плани щодо відкриття школи образотворчого мистецтва та створення молодіжного театру.

Окрім того, учні, які перемогли в навчальних олімпіадах та конкурсах, мають отримувати за це стипендію.

Ваші побажання жителям Пасічнянської ОТГ.

Роботи у нас попереду дуже багато, багато викликів, питань, які потребуватимуть вирішення .Ваша підтримка дуже важлива для мене. Я впевнений, що разом ми все зможемо.

Дорогі виборці - жителі об’єднаної громади, обов'язково прийдіть на вибори. Ваш голос - важливий! Адже завдяки процесу децентралізації Ви маєте можливість обирати гідних представників у органи місцевого самоврядування і брати на себе відповідальність за розвиток громади.