3 серпня, 09:08

В монастирі у Дорі освятили пам'ятний хрест Климентія Шептицького

На храмове свято, у п’ятницю, 2 серпня, у день святого пророка Іллі, в Дорі відзначили ювілейний рік священомученика Климентія Шептицького. Він був засновником цього монастиря.

Пам`ятний хрест на його честь повстав з ініціативи місцевих монахів на чолі з отцем-настоятелем Ігнатієм Голинським. Архітектором став Роман Сулик, який також проектував церкву та каплицю у Дорі.

«Християни люблять своїх героїв і пам`ятають історію. Климентій Шептицький був справжнім подвижником християнської віри. Тому дякуємо усім, хто долучився до цієї доброї справи», - каже Ігнатій Голинський.

Великий вклад у популяризацію постаті Климентія Шептицького в Україні робить синкел у справах монашества Львівської архієпархії, голова оргкомітету по відзначенню 150-ліття з дня народження Климентія Шептицького на державному рівні, отець Юстин (Юрій Бойко).

Священнослужитель посприяв також встановленню пам`ятного хреста у Дорі.

«Цей хрест є знаком подяки Богу за отця Климентія Шептицького, який разом зі своїм братом Андреєм Шептицьким, заснували цей монастир у 1935 році. Саме тут будувалась жива церква. Монахи, які прийшли сюди, окрім молитовного життя, зайнялись просвітницькою діяльністю, а саме навчали дітей різного ремесла. Цей монастир набув величезного розвитку. Феноменом його є те, що він перетривав у часі радянського режиму. Монахи звідси не втекли, навіть коли монастир був закритий і перетворений на музей атеїзму. В церкві, яка згоріла у 2015 році, знаходились предмети, які показували безсенсовість віри у Бога, натомість монахи, які жили в монастирській хаті поруч, своїм життям доказували протележне. Отець Порфрирій Чучман і Мирон Деренюк були тут постійно. Один з них два рази сидів у тюрмі тільки через те, що був монахом. Одного разу йому дали 5 років, бо під час обшуку знайшли фотографію, на якій він був з дітьми і приготовляв їх до Першого Причастя. Сьогодні ми є щасливі з того, що є часи свободи і ми можемо вільно сповідувати нашу віру», - говорить отець Юрій Бойко.

Відзначимо, що обласна рада виділила кошти на спорудження пам`ятного хреста у Дорі ініціативи та в результаті депутатського запиту Ольги Ситник (Галабали) .

«Цього року ми святкуємо 150-річчя з дня народження Климентія Шептицького. Це унікальна особистість для нашого краю. До 40 років він був політиком, членом австрійського сейму та автором лісового кодексу і головою галицького лісового товариства. Людина, яка в політичній площині захищала ліси від знищення і відстоювала їх відновлення. Коли він став монахом-студитом, то продовжив цю справу, але з точки зору духовності. Саме завдяки йому та його брату Андрею Шептицькому вдалось зберегти ліси в Осмолоді», - розповіла Ольга Ситник (Галабала).

Нагадаємо, 2019 рік є роком пам’яті Климентія Шептицького. Його відзначають в Україні на національному рівні. Окрім того, священномученика хочуть проголосити покровителем лісів.

«Цього року вийшла перша наукова біографія про Климентія Шептицького. Плануємо урочисту її презентацію. Напередодні ювілею, 17 листопада, будуть розвішені банери, які сповіщатимуть про цю подію і підкреслять особистість отця Климентія. Плануємо також провести захід на території лісництва Осмолоди, оскільки там знаходиться другий монастир, який заснували брати Шептицькі. Унікальністю Івано-Франківщини є те, що тут територія лісів. Надіюсь, що представники лісового господарства і влади звернуться до синоду єпископів УГКЦ, щоб проголосити отця Климентія Шептицького покровителем лісів», - говорить отець Юрій Бойко.

Еколог Тетяна Пришляк каже, що зараз необхідна просвітницька робота з лісівниками та місцевими жителями.

«Це стосується бережливого ставлення до природи. Ініціатива священників щодо покровителя лісової галузі є дуже важливою. Адже з лісівниками тоді працюватимуть капелани. На сьогоднішній день це може не допустити подальшої нещадної вирубки Карпат», - говорить Тетяна Пришляк.