19 липня, 08:49

Ольга Ситник (Галабала) розповіла, чи є упереджене ставлення до жінок в Івано-Франківській облраді

Очільниця фракції «ВОЛЯ» в Івано-Франківській обласній раді, засновниця жіночого руху «Я МОЖУ» Ольга Ситник (Галабала) каже, що чоловіки-депутати можуть з упередженням ставитись до жінок-депутаток.

Про це вона розповіла в ефірі програми телеканалу Я-UA

«Я не відчувала різниці між жінками і чоловіками, коли займалась громадською діяльністю. В університеті очолювала студентську організацію, потім ще низку громадських рухів. Хоча всюди були і чоловіки, і жінки, але між нами не було якихось конфліктів», - говорить Ситник.

З упередженим ставленням до жінок Ольга Ситник (Галабала) зіткнулась, ставши депутатом Івано-Франківської обласної ради:

«Мене обрали заступником голови облради. Мало того, що я була наймолодшою, так ще й жінка вперше обійняла цю посаду. І тут так дивно було. Буває я говорю, аргументую, як звикла, і виявляється, що я неправа тільки через те, що жінка. Мені навіть говорили, що я би ліпше йшла дітей родила чи домашнім господарством займалась. Для мене це було дуже дико».

Ольга Ситник (Галабала) каже, що неодноразово траплялись конфліктні ситуації. Доходило і до погроз.

«Я займалась такими питаннями, як інвентеризація лісів, нафтогазових родовищ, піщаних кар’єрів. Ці теми - табу для депутатів попередні 20 років, про них не говорили взагалі. І, якщо ти жінка, то був елемент шантажу. Останній аргумент, який до мене застосовували, як до жінки: ти дивись, бо тебе згвалтують. Зокрема, смс-повідомлення надсилали з погрозами», - розповіла політик.

Зовсім інша ситуація, за словами Ситник, в фракції «ВОЛЯ» в обласній раді.

«В нас з 6 депутатів, 4 – жінки. При цьому, всі віком 28-34 років. Усі питання обговорюються спокійно і по суті. Ми до кожного з них ретельно готуємся, все обговорюємо, розподіляємо між собою відповідальність. Працювати у фракції, де більшість жінок, досить комфортно», - говорить Ольга Ситник (Галабала).