17 липня, 14:40

Ольга Ситник (Галабала) назвала шляхи утворення нової парламентської коаліції та повідомила, хто може стати прем’єром

Після парламентських виборів партія «Слуга народу» формуватиме парламентську коаліцію зі своїми політичними партнерами. Саме від цієї політсили залежатиме, якою буде нова коаліція. А від домовленостей – хто стане прем’єр-міністром.

Про можливі варіанти розвитку подій у своєму відеоблозі у соціальній мережі Фейсбук розповіла одна з лідерів партії «ВОЛЯ», депутат Івано-Франківської обласної ради Ольга Ситник (Галабала).

Вона назвала три основні пріоритети партії Зеленського.

Пріоритет номер один для президентської команди – монокоаліція, коли вони самостійно формуватимуть більшість в парламенті і призначатимуть прем’єр-міністра.

«Це можливо буде тільки тоді, коли партія Зеленського набере 45 і більше відсотків на виборах. Зараз різні соціології їм дають від 41 до 48. Явка на виборах буде дуже низька і тому, в принципі, «Слуга народу» може взяти 45%. Якщо вона їх набере, то це означає, що в них буде приблизно 130 -140 мандатів. І приблизно 70 мандатів вони зможуть набрати по мажоритарних округах. І, якщо партії Зеленського вдасться набрати 200-240 депутатів сумарно по списку і через мажоритарників, то тоді стоятиме питання про монокоаліцію», - каже Ольга Ситник (Галабала).

Така коаліція буде сформована з Аваковим.

«Тому що він має приблизно 10 людей в списках Слуги народу. По-друге, Аваков веде приблизно 30 людей по мажоритарці. Тому у випадку, якщо «Слуга народу» буде мати 200 – 210 мандатів + 10 – 15 мандатів, які може отримати Аваков на виборах, формально може бути сформована монокоаліція, але по суті «Слуги народу» з Аваковим. І, до речі, такий варіант розглядається зараз як дуже ймовірний. Люди Авакова і він сам активно формує склад Кабміну, при цьому не претендуючи на роль прем’єр-міністра. От такий варіант особливо цікавий для президентської команди», - сказала Ольга Ситник (Галабала) у своєму відеоблозі.

Другий за пріоритетом – коаліція з партією «Голос», якщо ця політсила пройде в парламент і набере 5 – 7 %.

«Тут гарантом формування коаліції є Пінчук. Він дуже сильно хоче, щоб це відбулось. Тоді Кабмін буде сформований з нових людей, але вони будуть залежні від Пінчука», - говорить Ольга Ситник (Галабала).

Третій варіант коаліції, якщо партія «Голос» не проходить в парламент, то «Слуга народу» може об’єднатись з Юлією Тимошенко.

«Це не найгірший, але і не найкращий варіант для «Слуги народу». Його розглядають як цілком робочий. Партія «Голос» може і не пройти у Верховну Раду через низьку явку, яка буде приблизно 35-40%. Тоді «Слуга народу» формуватиме коаліцію з Юлією Тимошенко, при якій вона стане прем’єром», - каже Ситник.

Найпріорітетніший, на її думку, для «Слуги народу» є варіант монокоаліції з Аваковим.

Ольга Ситник (Галабала) також назвала ймовірних кандидатів на посаду прем’єр-міністра.

«Можливий варіант, який розглядається «Слугою народу», це Олег Дубина, який є колишнім керівником НАК «Нафтогаз». Він працював в уряді Тимошенко, сам із Дніпропетровщини. Його розглядають як фахового антикризового менеджера. Зрозуміло, що в команді Зеленського є й інших кандидати з команди 95 Кварталу, а це Баканов та Шефір. Але Дубина – це цілком ймовірний варіант у випадку монокоаліції чи у випадку домовленості з іншими партіями».

Відзначимо, що у своєму відеоблозі Ольга Ситник (Галабала) назвала недоліки сьогоднішньої виборчої системи в Україні та розповіла про політичні інсайди. Також провела детальний аналіз нового виборчого закону, який нещодавно був прийнятий Верховною Радою. Та роз’яснила, що ж зміниться для виборців та партій та як визначатимуться переможці виборів.

Окрім того, прокоментувала політичну ситуацію в Україні та назвала причини проросійського реваншу.