15 лютого, 15:59

Облрада підтримала звернення "ВОЛІ" щодо законів про 10% за розмитнення авто (ВІДЕО)

Івано-Франківська обласна рада звернеться до голови Верховної Ради Андрія Парубія щодо забезпечення якнайшвидшого розгляду законопроектів, які передбачають на три роки розмитнення автомобілів за ставкою 10% та принесуть в держбюджет 23 мільярди гривень.

Відповідну ініціативу фракції «ВОЛЯ» підтримали депутати на сьогоднішній сесії.

«22 лютого завершується пільговий період, коли діяла 50% пільга на сплату акцизу за автомобілі на іноземних номерах. Після цього періоду у всіх власників лишається лише 90 днів, щоб розмитнити своє авто за повними ставками всіх платежів, тобто приблизно до 22 травня. За тією статистикою, яку надає Державна фіксальна служба, з-понад 1 мільйону таких автомобілів, які сьогодні є на території України, станом на 22 січня було розмитнено лише 44 тисячі. Станом на зараз – приблизно 85 тисяч», - заявила депутат від «ВОЛІ» Ольга Федишина.

Вона також зазначила, що навіть якщо розмитнення буде здійснюватися зі швидкістю приблизно 2700 авто в день, то всього лиш розмитнять близько 100 тисяч автомобілів з понад 1 мільйона.

«Тобто лише 10% громадян України, які володіють такими автомобілями, зможуть скористатися розмитненням. Всі інші, близько 900 тис. українців, частина з яких проживає на території Івано-Франківської області, змушені будуть платити величезні штрафи близько 170 тисяч гривень, а також підпадатимуть під конфіскацію автомобілів», - заявила депутат .

Щоб не допустити такої ситуації, Ольга Федишина запропонувала підтримати законопроекти №9518 та №9519, які зареєстрував у Верховній Раді народний депутат України, кандидат в Президенти Юрій Дерев’янко. Вони передбачають звільнення на 3 роки від акцизу, ПДВ. Залишається лише мито 10%.

«Співаторами цих законопроектів є автомобілісти, ініціативні групи і громадські організації з усієї України і з Івано-Франківської області, зокрема. 10% - це та доступна вартість розмитнення, яку громадяни України мають можливість сплатити, виходячи з тих дійсних доходів, які вони сьогодні отримують. Адже, якщо для власників електрокарів пільги на 3 роки передбачені, то абсолютно логічним є встановлення такого пільгового періоду і для власників звичайних авто, придбаних за кордоном. Тому власники таких авто мають бути почуті! Щоб нарешті влада до них дослухалась і наші громадяни не потерпали від величезних штрафів і конфіскації автомобілів», - сказала Федишина.

Таку ініціативу підтримали інші депутати. «За» проголосували 49.