24 вересня, 09:46

На Полтавщині РНС вимагає скасувати дозволи на розробку газових родовищ, видані російському олігарху

На Полтавщині представники РУХУ НОВИХ СИЛ підтримали вимогу громадських активістів та демократичних сил про скликання позачергової сесії облради з метою розглянути питання щодо скасування видачі погоджень на отримання спец дозволів на розробку газових родовищ компаніям ТОВ «ICT ЮРОП ПЕТРОЛЕУМ», «ТВІНС ГРУП», «ЕЛІОН ІНВЕСТ», «СЕНС-Д» та «ПРАЙС КОМПАНІ». Причому, 10 з 14 проголосованих погоджень передбачається видати ТОВ «ICT ЮРОП ПЕТРОЛЕУМ»,яка за інформацією активістів належить російському олігарху Фуксу, якому Петро Порошенко нещодавно видав українське громадянство. Все це може свідчити про корупційні оборудки, які відбуваються навколо розробок газу на Полтавщині.  

Про це повідомив координатор РНС у Полтавській області Євген Ліпатов.


Як розповів Ліпатов, проекти рішень щодо погоджень спецдозволів з’явилися на сайті облради лише за кілька днів до голосування. Таким чином була порушена процедура, яка передбачає публікацію документів не пізніше, аніж за 20 днів до чергової сесії. Також похапцем відбувався розгляд проектів постанов на профільних комісіях. Зрештою депутати облради фактично одностайно проголосували за погодження спецдозволів на розробку надр. Причому представників самих компаній ніхто і в очі не бачив.

«Ми наполягаємо, щоби спецдозволи погоджувались тільки на підставі відкритого конкурсу. Компанія, яка має отримати найбільше спецдозволів на розробку, має лише 40 тисяч доларів статутного капіталу та пов’язана з російським олігархом. Це у той час, коли Україна відмовилася від російського газу і задекларувала енергетичну безпеку одним з преорітетних напрямків державної політики. Окрім цього, за заявленою юридичною адресою виявилося ні що інше як сауна! А наші місцеві депутати слухняно виконують вказівки з гори і голосують за завідомо неправомірні і злочинні рішення», - обурився Ліпатов.

 

Він зазначив, що під час акції протесту під Полтавською облрадою, у натовпі з’явилися правокатори, яки намагалися закидати активістів яйцями. Також група людей під керівництвом представника Полтавського осередку СПУ Сергія Чередніченка, намагалася запобігти акції. Сам Чередніченко намагався переконати присутніх у правомірності рішення облради. Зрештою, "тітушок" розігнала поліція.  

«Те, що відбулося у нас У Полтаві, просто ганебно! Ось вони поплічники олігархів, які сьогодні сидять на найвищих щаблях влади и продають країну по шматках. Ми говорили з багатьма депутатами, які проголосували за видачу погоджень, і жоден з них не зміг чітко пояснити свого рішення. Висновок проситься сам собою: не виключно, що голосування було корупційним. Ми будемо домагатися винесення питання про скасування проголосованого рішення на поза чергову, або чергову сесію облради», - наголосив Ліпатов. 


Він додав, що наразі активісти планують вимагати пояснень щодо голосування від кожного депутата облради особисто. Адже, можновладці мають нести особисту відповідальність за свої рішення і голосування. 

«Цю справу не можна так просто залишити і допустити роз грабунок наших корисних копалин. Адже дозвіл на розробку можна давати тільки через відкриті аукціони, з дотриманням всіх вимог та проведенням відповідних експертиз – мова йде про життя і здоров’я мільйонів мешканців Полтавщини, однак після виборів жодного депутата люди не цікавлять і якість їх життя – тим більше», підсумував Ліпатов.