21 березня, 10:23

Юрій Дерев’янко: Українці, яких роками зомбували, вже готові змінювати систему!

Кандидат у Президенти від партії «ВОЛЯ», народний депутат Юрій Дерев’янко досить епатажно заявив про свій намір стати президентом.

Гал-інфо поспілкувалося з кандидатом про те, якими мають бути перші кроки новообраного глави держави. 

До виборів залишилося трохи більше тижня. Розкажіть, чому Ви вирішили брати участь у виборах?  

Я для себе прийняв рішення ще минулого року. Потрібно пропонувати людям альтернативу,враховуючи те, що представники олігархів готують окремі проекти, які й запускають на вибори. Наша команда після Революції Гідності згуртувалася навколо певних ідей. Ми перемогли на Майдані, але програли і президентські, і парламентські вибори після Майдану цій олігархічні системі. 

Остаточно завершити Майдан ми зможемо тоді, коли змінимо владу. Влада міняється через вибори.

Першими у нас відбудуться президентські вибори, потім парламентські та місцеві. Треба нам усім брати

відповідальність і починати робити зміни, щоб це робити, треба прийняти рішення. От я його і прийняв.

Про своє рішення Ви повідомили у незвичний для нашої країни спосіб. Як воно сприйнялося? Скільки потрібно часу країні, щоб відійти від звичайного радянського погляду на політичне життя? 

Я вважаю, що люди у більшості готові вже зараз. Але у них ще є певний внутрішній страх та невпевненість. Відчуття певної меншовартості. Я думаю, що більшість українців цього хочуть. Ми можемо зробити це швидко, ще у цьому році, або ще довго дозрівати і мучитись. Ми привчені до зомбування, і ось уже останні 15 років нас зомбують. Нам чітко диктують: “ці проходять, а ці не проходять”. Мовляв не дивіться на тих, хто не проходить, а обирайте з тих, хто проходить. Люди сьогодні вже привчилися до цієї парадигми, яку нам штучно нав’язали і ми боїмося відірватися від неї. Насправді це легко зробити. Достатньо голосувати за те, у що ми віримо, за свої переконання, за команду, яка відстоює ці цінності. Нас є багато і нам потрібно єднатися, щоб не ставити на політиків, як на коней в іподромі. Це чужі коні, нам їх підсовують олігархи. Якщо ми подолаємо цей бар’єр, то ми зробимо зміни швидко. 

Прикро, але роками ситуація в країні не змінюється. Олігархат щоразу нам підсовує “єдиного кандидата”, який після виборів стає обслугою цієї бандитської системи. Давайте голосувати за реальні цінності. Якщо ми хочемо мати країну без олігархів, то давайте голосувати за тих людей, які до них не мають жодного відношення. Якщо ми хочемо мати крану без корупції, то давайте дивитися де ті люди, які щиро хочуть усі ці речі змінити, щоб ми не гаслами розмовляли, а робили реальні кроки. 

На жаль українців змушують не з причинами боротися, а з наслідками. Коли ми говоримо про екологію та медицину, навіщо травити людей, а потім героїчно їх лікувати? Ми можемо створити правила і жити з чистою водою та якісною їжею. Тоді і на ліки менше коштів будемо витрачати. За останні чотири роки Ахметов та його компанія підняли квоти викидів у атмосферу шкідливих речовин, бо їм це дешевше, ніж встановлення фільтрів на промислових об’єктах. Вони контролюють центральні канали телебачення, контролюють фракції та партії, запускають їх у парламент, який формує уряд, що своєю чергою все це впроваджує. 

Вибори для них — це найнебезпечніший період часу. Цю систему можна підтримувати і захищати за допомогою влади. Тому з тих, хто створює загрозу для системи, вони роблять аутсайдерів. 

Однією із Ваших ініціатив і було голосування на виборах через Інтернет, або пошту. Розкажіть про це детальніше 

Все дуже просто, якщо ми хочемо голосувати електронно, то давайте це зробимо. Якщо у нас таких людей 3 млн, то ми потрапимо у другий тур. Якщо ми потрапимо у другий тур, то ми виграємо ці вибори. Якщо ми виграємо вибори, то ми впроваджуємо електронне голосування вже до кінця року. В Естонії мають право електронного голосування і 26% виборців так голосують. А українці чомусь позбавлені такого права. Чому? Тому що 7 млн українців виштовхали за кордон, бо тут немає можливості прогодувати сім’ю. При електронному голосуванні проблем у тих, хто за кордоном, не буде. Звісно, поки у нас війна, українці в Росії голосувати не зможуть, але усі інші країни ЄС можуть це робити. Цій банді при владі, зрозуміло, що це не вигідно, бо голосів вистачить, щоб вони вже ніколи не поверталися до влади. 

Назвіть головні кроки, які має зробити новообраний Президент ? 

Президент має діяти трьома паралельними шляхами. Перше — це будувати сильну економіку. Саме сильна економіка буде джерелом для того, щоб мати сильну армію. Друге — боєздатна українська армія. 5% ВВП має йти на армію, яка будується професійною та за натівськими стандартами. Ще одне — резервна армія, чи територіальна оборона. Це означає, що усі чоловіки віком від 18 до 55 років за місцем проживання один раз в рік протягом двох тижнів проходять навчання за військовим фахом. У випадку загрози професійна армія разом із резервною злагоджено взаємодіють. Варто пам’ятати, що у нас сусід — це агресор, який хоче тут запровадити свій «русскій мір».  

Наступне - право на захист - це право мати вогнепальну зброю та розвивати культуру поводження зі зброєю. Ще одне — це баланс між прозорістю та таємністю коли ми говоримо про використання грошей, у нас майже 10% засекречено. Не тому, що все таємно, а тому що хочеться вкрасти. Як виявляється, крадуть безбожно - по 80% від того, що купують. Це означає, що у п’ять разів більше можна купити, або мати якісніші запчастини, боєприпаси, тощо. У всіх нормальних країнах є баланс цих

речей. 

Яким Ви бачите вирішення конфлікту на Донбасі, повернення територій включно з Кримом? 

У нас на Донбасі йде повномасштабна війна. У нас дві загрози — система, яка є, і Путін. Десяток олігархів та система, яку вони вибудували, монополізували економіку, і освоїли принци формування влади, навіть через вибори. 

Для повернення територій найперше має бути спільний стратегічний план з країнами, які є підписантами Будапештського меморандуму окрім Росії звісно, та з країнами, які ввели санкції. Повернення територій має базуватися на фінансовому плані. Ці гроші мають бути спрямовані на відновлення територій, які були зруйновані війною. Повинні працювати цивільна, поліцейська та воєнна місії. Цивільна місія контролює гроші і три-п’ять років території відновлюються, щоб повернутися до повноцінного життя. Поліцейська місія — безпека і захист громадян за міжнародними стандартами. Військова місія — це контроль над кордоном та лінією зіткнення, щоб усі військові формування РФ покидали цю території. Через 35 років відбуваються місцеві вибори і формується місцева влада. 

Все це важливо робити при одній умові, коли президентом не є людина, як заробляє на війні, системі вигідна війна, щоб нас приборкувати. 

Нинішня влада і уся ця банда використовує війну, щоб захищати себе і пояснює мешканцям, що у нас так погано, бо іде війна. В Ізраїлі 40 років війна, але у них боротьба з корупцією і освіта, і медицина, а у нас війна — це привід усіх приборкати. 

Наостанок скажіть, у чому унікальність вашої політичної сили? 

Наша унікальність у тому, що ми змогли об’єднатися після майдану і створити партію “ВОЛЯ”,яка взагалі утворилася лише тому, що люди вийшли зі стану громадських активістів та стали політиками. Зараз так є, що якщо ви не в партії, то ви не зможете потрапити в ради і у вас навіть шансу нема щось змінити. Настав час міняти систему!