20 березня, 10:19

Дерев’янко увійшов до робочої групи із напрацювання єдиного закону про незаконне збагачення (ВІДЕО)

Кандидат в Президенти України від партії «ВОЛЯ», народний депутат Юрій Дерев’янко представив свій законопроект щодо незаконного збагачення на засіданні комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та висловив готовність увійти до робочої групи із напрацювання єдиного законопроекту.  

«Історія, пов’язана зі скасуванням КСУ статті про незаконне збагачення, на мій погляд, можливо має політичний характер. Хоча б тому, що було, як мінімум, два варіанти відповідей наших фахівців, юридичної спільноти науковців. Це говорить про те, що ми маємо, швидше за все, політичний вплив на прийняття цього рішення», - зазначив нардеп. 

Разом з тим, він додав, що рішення вже прийнято, і всі 65 справ про незаконне збагачення будуть закриті. 

«Керівник САП Назар Холодницький сьогодні на антикорупційному комітеті повідомив, що 4 справи були передані до суду саме по цій статті», - додав Дерев’янко. 

Він переконаний, що потрібно ухвалити новий закон. 

Політик зазначив, що до цього часу існував чіткий перелік керівників органів центральної виконавчої влади, в який не потрапляли інші керівники органів влади, як можуть бути фігурантами цієї статті. 

«Наприклад, члени НКРЕ КП, члени Антимонопольного комітету, директор ДБР та інші…Мій законопроект передбачає збільшення кола осіб, які можуть бути фігурантами статті про незаконне збагачення, яка має бути більш коректно прописана, щоб в нас не було рішення Конституційного суду», - сказав Юрій Дерев’янко. 

Він також нагадав, що комітет з питань запобігання і протидії корупції на пропозицію комітету з питань податкової і митної політики під керівництвом Южаніної ще 3 роки назад схвалив рішення про створення робочої групи про нульову декларацію. 

«Ми тоді стояли на тому, що нам треба запустити електронне декларування , щоб всі особи, які займають відповідальне значення задекларували свої активи, а після цього звісно повертатись до питання нульового декларування. На сьогоднішній день жодних кроків з боку комітету пані Южаніної не зроблено, для того, щоб спільна робоча група, яка тоді була затверджена, почала працювати», - констатував Дерев’янко. 

Він висловив готовність взяти участь в робочій групі із напрацювання законопроекту щодо незаконного збагачення, який буде відповідати Конституції, щоб якнайшвидше врегулювати це питання. 

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності створив робочу групу з напрацювання єдиного законопроекту щодо незаконного збагачення, в яку увійдуть члени комітету, автори законопроектів про незаконне збагачення (за бажанням), керівники правоохоронних органів (за згодою). 

Нагадаємо, 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за незаконне збагачення. 

Юрій Дерев’янко зареєстрував в парламенті законопроект 10110-4 про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення, який передбачає покарання до 15 років ув’язнення для високопосадовців, а також скасування терміну давності, якщо цей злочин вчинений службовою особою, яка займає відповідальне або особливо відповідальне становище.