18 березня, 12:01

Дерев’янко пропонує обрати безпечну ділянку для сміттєпереробного заводу у Львові (ФОТО)

Кандидат в Президенти України від партії «ВОЛЯ», народний депутат Юрій Дерев’янко разом з місцевими активістами відвідали ділянку під Львовом, де планується будівництво сміттєпереробного заводу.  

Місцеві мешканці переконані, що екологічна ситуація в місті й так критична, а будівництво сміттєпереробного заводу в цьому місті призведе до ще більш серйозних наслідків. 

Адже завод хочуть розташувати на ділянці, яка вже обтяжена екологічно, тут знаходяться очисні споруди «Львівводоконалу» та ТЕЦ 2. Активісти переконані, що територія занадто маленька для таких об‘єктів. 

Люди повідомили, що від запланованого заводу до річки Полтви лише 50 метрів. Річка не самовідтворюється, а очисні споруди вже не справляються. 

«Минулого року приїжджали німці, досліджували річку. То після цього Львів з 8 місця піднявся на 3 місце по забрудненню навколишнього середовища», - говорять місцеві мешканці. 

Однак, люди розуміють, що тягнути з питанням будівництва заводу не можна, бо проблема зі сміттям велика.  

«Ми не проти заводу, навпаки – за, бо є велика проблема зі сміттям, але ми за те, щоб обрали нормальну локацію і побудували нормальний завод. Ми знайшли 17 ділянок за межами міста, де його можна побудувати, але міська влада вперлась в цю», - підкреслюють люди. 

Вони також висловили підозру, що інфільтрат пускають через очисні споруди, він проникає у ґрунтові води, в криницях темна вода. «Уже люди сильно хворіють, високий рівень онкозахворювань у людей, які проживають поруч з очисними», - повідомили активісти. 

Юрій Дерев’янко нагадав, що після першої зустрічі з цього питання направив звернення до міністра екології Семерака, міського голови Львова Садового, однак відповідей досі немає. 

«Безумовно, загальну проблему зі сміттям треба вирішити, але не створюючи нову. Треба штовхати ОДА, міську владу, щоб вони паралельно пропрацьовували альтернативні варіанти, де можна побудувати завод, не наносячи шкоди екології і людям. Бо час іде і нічого не робиться. Крім того, щоб відстоювати цю ділянку, треба боротись і за те, щоб завод таки був побудований, бо пройде ще півроку, рік, зрозуміло люди не дадуть тут його побудувати, і вирішення проблеми зі сміттям тільки відкладається», - сказав Юрій Дерев’янко. 

Нагадаємо, проект побудови сміттєпереробного заводу у Львові фінансує Європейський банк реконструкції та розвитку. На його спорудження планують виділити 35 млн євро, за які рекультивують також Грибовицьке сміттєзвалище.