21 лютого, 09:55

Фракція «ВОЛЯ» в облраді підтримала звернення щодо зменшення розміру застави на місцевих виборах

Депутати Івано-Франківської обласної ради від партії «ВОЛЯ» вважають, що Виборчий кодекс, який діятиме на майбутніх місцевих виборах, потребує змін. Йдеться про розмір грошової застави, прохідний відсотковий бар’єр і можливість одночасного балотування у різні ради.

Відповідну позицію фракції «ВОЛЯ» озвучила депутат Ольга Федишина на сьогоднішній сесії.

«1 млн 960 тис розмір застави, який передбачений Виборчим кодексом, є надмірним. І фактично створює ще одну штучну перепон для людей, які не мають грошей, але готові працювати для громади, адже заважає їм потрапити до відповідних місцевих рад. Такий надмірний розмір застави дозволяє взяти участь в виборах лише олігархічним партіям.

Це не єдина недосконалість цього Виборчого кодексу. Є багато інших моментів. Зокрема, коли йде мова про висування кандидатів до місцевих рад. Цей Виборчий кодекс не дає нам прямої і чіткої відповіді на питання, чи може людина одночасно висуватись на голову ОТГ, в депутати обласної ради чи територіальної громади», - сказала Федишина.

Депутат також заявила, що у кодексі потребують удосконалення норми не лише щодо місцевих виборів, але й парламентських.

«Величезна кількість акцій протесту під Верховною Радою відбулось з приводу зниження прохідного бар’єру до парламенту. Однак, цього так і не зроблено.

Сподіваємось, що законодавець і в частині зменшення розміру застави, і в частині вдосконалення інших положень Виборчого кодексу дослухається до звернень обласної ради», - відзначила Ольга Федишина.